JuriTRUST Top 5: juridische zaken waar je als start-up aan moet denken

Als startende ondernemer heb je een waslijst aan dingen die je niet mag vergeten. Veelal zaken die te maken hebben met het doel van je onderneming. Je businessplan ziet er gelikt uit, je budget is overzichtelijk uitgewerkt, financiers staan voor je in de rij en eigenlijk stopt niets jou om een daverend succes te maken van jouw start-up. Het laatste waar jij aan wilt denken, is wat er allemaal fout kan gaan als je de juridische basis niet goed hebt geregeld (yegh, móet dat?!?).

Zeker wanneer je niet vanaf het begin af aan goed het juridisch kader hebt vastgelegd, kan dat je bij het opschalen van je onderneming duur komen te staan. En in conflictsituaties kun je ook maar beter zorgen dat je sommige zaken meteen vanaf het begin al goed geregeld hebt. Welke juridische items mag je hoe dan ook niet vergeten? Er zijn er legio, we noemen er alvast vijf:

1. Juridische structuur

Bovenaan de lijst, in het kader van first things first: kies de juiste juridische structuur voor jouw onderneming. Een BV, VOF, eenmanszaak: er zijn verschillende mogelijkheden. Een goede structuur is zo belangrijk omdat dit (mede) jouw aansprakelijkheden zal bepalen. Maar ook fiscaal kan de structuur consequenties hebben. Zorg dus dat je goed weet wát je doet en in welke vorm.

Oh en als je dan de juiste structuur hebt gekozen: vergeet niet om die vervolgens in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (en regel dan ook meteen even je bankrekening bij de bank om de hoek!).

2. NDA’s

Wat?!? NDA’s (oftewel non-disclosure agreements) zullen niet op iedere start-up van toepassing zijn, maar sta je op het punt om een briljant idee te lanceren dan is dit zeker iets om goed naar te kijken. Je sluit ze af met iedereen waarin je in de startup fase werkt: mogelijke investeerders, werknemers en eventueel zelfs fabrikanten. Heel kort door de bocht zorgt een NDA ervoor dat alle vertrouwelijke informatie die je beschikbaar stelt aan investeerders, werknemers etc geheim blijft en niet bij het grote(re) publiek terecht komt. En als dat wél het geval is, geeft de NDA je recht om daartegen op te treden. Althans, als het een goed opgestelde NDA is.

3. Privacy

Of de AVG je nu wat zegt of niet: als startende ondernemer krijg je er hoe dan ook mee te maken! De Algemene Verordening Gegevensbescherming (in het Engels afgekort tot GDPR) geldt voor iedere ondernemer of organisatie die te maken heeft met persoonsgegevens. Denk: klanten. Denk: reacties onder je blog. Denk: emails, nieuwsbrief, website en nog heel veel meer. Kortom: als ondernemer iets om serieus rekening mee te houden.

Zorg dat je de AVG goed verwerkt in een privacyverklaring en dat je die op de juiste manier toegankelijk maakt voor het grote publiek. Houd je er vervolgens ook aan! De eerste boetes zijn al uitgedeeld.

4. Algemene Voorwaarden…

Je distributeur, afnemer, agent, leverancier en ga zo maar door willen allemaal weten waar ze aan toe zijn en afspraken met je maken. Een hele klus als je dan alle details van garanties, betalingstermijnen, bedenktermijnen etc telkens met iedereen apart in elk contract moet uit onderhandelen. Het is gemakkelijker en je verkleint er je risico als ondernemer mee door standaardregels op te nemen in zogeheten Algemene Voorwaarden. Daarin zet je alle voorwaarden zoals die gelden wanneer iemand zaken met jou doet. Denk bijvoorbeeld aan het (gedeeltelijk) uitsluiten van aansprakelijkheden. Met solide Algemene Voorwaarden sluit je een boel risico’s uit en dus zijn goede algemene voorwaarden cruciaal. Mits je ze op de juiste manier van toepassing verklaart natuurlijk. Dat dan weer wel.

5. …en een heleboel andere overeenkomsten!

Als start-up krijg je te maken met een flinke hoeveelheid (concept) overeenkomsten: accelerators, incubators & (andere) financiers willen, al dan niet op basis van een termsheet, graag de gemaakte afspraken met je vastleggen in een contract. Dat zijn meestal niet de makkelijkste documenten en op een bierviltje passen ze doorgaans ook niet. Stapt een investeerder in als aandeelhouder dan is een aandeelhoudersovereenkomst geen overbodige luxe. En wat te denken van het beschermen van je intellectuele eigendom. Je wilt natuurlijk wel dat jouw idee ook jouw idee blijft. Heb je al meteen in de opstartfase te maken met personeel? Dan krijg je direct te maken met een heel scala aan verplichtingen (arbeidscontracten, personeelsdossiers). En wat te denken van je eigen managementovereenkomst?  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Kortom: de juridische basis van jouw start-up is er eentje om meteen aan het begin goed in de verf te zetten. Dat scheelt je later een hoop discussie (en kosten, waar je waarschijnlijk sowieso niet op zit te wachten).

Wil jij binnen jouw start-up het juridisch kader meteen goed regelen?

Wij helpen je er graag bij. Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!