Brexit: ben jij voorbereid?

Bron: NOS wo 17 oktober 2018, 06:00 & KVK onderzoek “ondernemers over Brexit”, 17 oktober 2018

Nog 163 dagen en dan moet de brexit zijn beslag krijgen. De vraag is of iedereen daar al goed op is voorbereid. Op dit moment geldt dat in ieder geval niet voor veel Nederlandse ondernemers. Die zijn vaak nog helemaal niet klaar voor handel met het Verenigd Koninkrijk dat niet meer bij de Europese Unie hoort. Vier op de tien ondernemers die zaken doen met de Britten zijn niet voorbereid, vijf op de tien zijn een beetje voorbereid.

Tachtig procent verwacht dat de Brexit linksom of rechtsom impact heeft, maar de helft weet niet wat de gevolgen zullen zijn en doet dus nog niets, blijkt uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel (KvK) onder een paar honderd ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk.

“Het lijkt erop dat ondernemers door alle onduidelijkheid een afwachtende houding aannemen in de voorbereidingen”, zegt KvK-voorzitter Claudia Zuiderwijk. “Maar deal of geen deal met de Britten: duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen.”

Van de ondervraagde ondernemers denkt een derde dat de zakelijke vooruitzichten door de Brexit slecht tot zeer slecht zijn. Ze verwachten een afname van de import en de export. Zeven op de tien maken zich zorgen over de extra administratieve rompslomp. Ook de heffingen en belastingen, invoerrechten, verschillen in wet- en regelgeving en oponthoud bij de grens baren ondernemers zorgen.

“Deal of no deal, duidelijk is dat het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk wezenlijk zal veranderen en ondernemers te maken krijgen met zaken die ze niet gewend zijn!”Claudia Zuiderwijk (voorzitter KVK)
Administratieve rompslomp grootste zorg

Maar liefst 68% van de ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk maakt zich zorgen over de extra administratieve rompslomp door Brexit. Andere zaken waar ondernemers zich zorgen om maken zijn de heffingen en belastingen (54%), invoerrechten (51%), toekomstige verschillen in wet- en regelgeving (51%) en oponthoud bij de grens (49%). Een aantal andere zorgen die ondernemers vaak noemen zijn: “Chaos bij de douane aan beide zijden”, en “inflatie en concurrentiepositie”.

Wat kunnen wij voor jou betekenen om Brexit voor jouw bedrijf in goede banen te leiden?

Met een ruime internationale ervaring op gebied van overeenkomsten én een flinke interesse en achtergrond in Anglo-Amerikaans recht, volgen we de Brexit en alle juridische gevolgen die de Brexit heeft op de voet. Wil jij weten of jouw overeenkomsten de brexit test doorstaan en jij (en je zakenpartner uit het Verenigd Koninkrijk) op goede voet de toekomst in kunnen, neem dan vooral contact op. hieronder alvast een klein voorproefje van het belang van goed juridisch advies voor jouw overeenkomsten:

De Brexit heeft zijn weerslag op overeenkomsten die je als ondernemer afsluit met partijen in het Verenigd Koninkrijk. Denk bijvoorbeeld aan de contractuele territoriale reikwijdte (zoals concurrentieafspraken, distributie- en agentuurafspraken). Of de bepalingen met betrekking tot het recht dat van toepassing is op een overeenkomst. Alvast een voorbeeld: om verrassingen over het op een overeenkomst toepasselijke recht te voorkomen, is het aan te bevelen uitdrukkelijk een rechtskeuze op te nemen in de overeenkomst. Ervan uitgaande dat de Engelse rechter (ook) in de toekomst een rechtskeuze respecteert, kunnen partijen in een overeenkomst zelf beslissen aan welk recht zij onderworpen willen worden. Omdat op dit moment nog onzeker is of het Verenigd Koninkrijk haar wetgeving (nu veelal gebaseerd op Europees Recht) zal aanpassen, geeft een rechtskeuze voor het recht van het Verenigd Koninkrijk op dit moment onduidelijkheid. In dat geval biedt een rechtskeuze voor Nederlands recht, als partij die wél lid blijft van de Europese Unie, vooralsnog de meeste duidelijkheid.

Wat nu als je al overeenkomsten hebt afgesloten, maar daarin géén rechtskeus is gemaakt? In dat geval heb je de optie om over de overeenkomst te heronderhandelen en/of een addendum (aanvulling op de bestaande overeenkomst) op te stellen waarin nadrukkelijk een rechtskeuze wordt gemaakt. Daarvoor moeten beide partijen wel de noodzaak inzien van een heronderhandeling en/of addendum. Is dat niet het geval en is op de overeenkomst het recht van het Verenigd Koninkrijk van toepassing, dan is het onduidelijk wat de toekomst brengt wanneer een Britse rechter over de overeenkomst moet oordelen.

Wij denken graag met je mee!

Wij houden de ontwikkelingen in het kader van de Brexit en de juridische gevolgen voor ondernemers goed in de gaten. Doe jij zaken met het Verenigd Koninkrijk en heb je overeenkomsten met Britse bedrijven of wil je die in de toekomst aangaan? We denken graag met je mee!

Brexit

Geef een reactie